COM EM POT AJUDAR LA PNL, PROGRAMACIO NEURO LINGUISTICA


Dins del meu camp de treball he tingut ocasió de treballar amb diverses eines dins del camp de la psicologia, i una de elles, de la que avui us volem parlar es de la Programació Neuro Lingüística o PNL.
La PNL te els seus orígens als anys 70 a la universitat de Santa Cruz a Califòrnia, on un matemàtic expert en informática, Richard Bandler, juntament amb John Grinder van estudiar els patrons de comportament i les formes de comunicació verbal i no verbal de les persones, i com aquests reflexaven canvis en el comportament. Es varen veure influïts per gent com la terapeuta Virginia Satir, el hipnotitzador Milton Erickson i el creador de la teràpia Gestalt Fritz Perls
Si tenim en compte que el 70% de la nostra comunicació es no verbal, si estudiem atentament aquest comportament podem conèixer molt més del que se'ns diu i arribar molt més enllà en el coneixement de la persona.  Tinguem també en compte que el 95% del nostre pensament i de les nostres reaccions vindran guiades pel nostre subconscient que es damunt del que treballem amb la PNL.
El nom de Programació Neuro Lingüística ve donat per les tres parts que el formen:
-Neuro en tan que treballa molt sobre els nostres sentits i sobre la manera com rebem el mon. Es molt important el olfacte, paladar, visió, oïda i cinestèsia.
-Lingüística perquè treballem sobre llenguatge tan verbal com no verbal, en tan que es el que fem servir per ordenar, classificar i codificar la informació que rebem del exterior.
-Programació per que tota la nostra comunicació esta estructurada a traves del nostre sistema neurològic per obtenir els resultats desitjats.
La PNL es pot utilitzar per desenvolupar de manera ràpida i eficaç un procés d'aprenentatge i així superar una situació d'estrès, de conflicte, negociar amb major avantatge enfront dels nostres adversaris, etc.
No és fàcil tancar tot el potencial de la PNL, ja que en realitat abasta tots els camps humans. Com a guia exposem els àmbits d'aplicació més usuals: psicoteràpia, motivació al esport. gestió a les empreses, desenvolupament i millora personal, educació.
A l'hora de treballar hi ha tota una sèrie de pressuposicions que segueix la PNL
-La primera i més coneguda es que el mapa no es el territori. Quan parlem de mapa en PNL ens referim als camins que efectua el nostre pensament. Si estem a Bigues i penso en tornar a Granollers jo aniria per l'Ametlla, però un altre persona pot pensar que el millor camí es per lliça, i fins i tot un altre pot pensar que el millor es per les franqueses. Realment tots tres son encertats, però son diferents maneres de veure la realitat, i per tan de crear un mapa, damunt d'un territori, i d'una realitat que realment es única. Per tan no podem pressuposar que tothom pensa com nosaltres, sinó que cada persona pot pensar d'una manera diferent i no per això ser millor, ni pitjor, es el seu mapa i en el cas de la PNL això es molt important per tal de entendre la persona i la seva realitat.
-La següent es que tots els recursos que necessita un individu per a dur un canvi ja son dins d'ell. D'una o altre manera la persona esta preparada per a resoldre qualsevol tipus de problema, qualsevol situació i qualsevol por, amb les eines que ja te, i que en tot cas el que fa la PNL es posar en valor. Un exemple seria que si vull superar un determinat problema en que tinc molta por podem cercar situacions en que no he tingut por i que he estat capaç de superar el problema.
-El resultat de la teva comunicació es la resposta que obtens. Es a dir que l'important no es només allò que jo he dit, o la manera com ho he dit, sinó que es fins i tot molt més important com ho rep l'altre persona, com afecta allò que estic dient damunt del seu mapa.
-Tota conducta d'un individu te una intenció positiva. Si ens pensem que determinada conducta no te cap valor, o que per exemple una por no es justificada, no es eixís, donat que les nostres reaccions venen motivades per alguna cosa, i en algun moment poden tenir sentit.
-No hem de qüestionar a la persona com a bona o dolenta, perquè no es la persona el que es bo o dolent en si mateix, sinó que son els seus comportaments els que es poden considerar com a qüestionables, i per tan pot caldre una revisió.
-Tots els resultats i comportaments son fites, tan se val si els resultats han estat o no els esperats per una determinada tasca, tot ens ha de servir per aprendre. Com deia Edison a la pregunta de perquè havia fallat 1000 cops en fer la bombeta, ell deia que havia après mil maneres de no fer una bombeta.
-Som responsables de la nostra pròpia experiència .El mes important no es canviar la nostra experiència ni el seu contingut, sinó modificar la manera com acostem a aquesta realitat..
-Tot el nostre entorn, tot el que podem percebre es representat en els 5 sentits. Res no hi escapa ni es pot representar d'un altre manera.
A partir d'aquí la PNL proposa un procés de canvi que aparentment resulta molt senzill aparentment de dur a terme i que constaria de tres passos:
-Construïm l'estat desitjat, allà on volem estar o com volem estar.
-Veiem amb la major dosi de realisme possible com estem ara
-Escollim i apliquem una tècnica per a dur a terme el canvi.
Això ho fem Mitjançant les estructures neurològiques i la seva forma d'operar a través dels sentits, l'aspecte lingüístic de la nostra comunicació, ja que amb el llenguatge construïm la nostra realitat, i els programes mentals, que es refereix a les estratègies i seqüències internes que són elaborats per la ment en dur a terme una tasca, les quals actuen de manera similar a com ho fan els programes d'ordinador, i aquestes formen el nostre mapa.
Com veiem fins ara la PNL no ha inventat res que no hi fos, sinó que tan sols ha sistematitzat com en un programa d'ordinador allò que prèviament ja existia i aprofitar d'una nova manera que potser la psicologia tradicional deixa un pel al marge aquesta informació tan important.
Jo sempre insisteixo en que tot son eines, i que l'important per un terapeuta no es estar tan sols format en Psicologia clínica, infantil adults, etc, sinó que a més li calen mes eines si vol poder resoldre els problemes amb la màxima eficàcia. En aquest sentit tota aquesta informació que ens aporta la PNL pot ser útil fins aquí, tan per un terapeuta que faci Gestalt, com per un que faci constel·lacions, com per un que faci psicologia.
A Psicologia Granollers treballem i oferim el servei de PNL, Programació Neuro Linguistica.

--
Jaume Guinot
Psicòleg col·legiat 17674

625 659 811  - Atenció 24h
info@psicologiagranollers.com

Psicologia Granollers
Psicologia infantil- Psicologia adults - Teràpia de parella  Psicopedagogia - Logopèdia - Coaching - Sexologia - Psicologia Forense 

[Web] www.psicologiagranollers.com
[Blog] psicologiagranollers.blogspot.com
[Twitter] @psicogranollers
[Facebook] www.facebook.com/PsicoGranollers

Plaça Arts 10 - 08401 Granollers

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gracias por tu aportación

Deja de fumar YA!

Post más valorados en los ultimos 30 dias