Persones amb trastorn mental greu: cap a la normalització de la mà d'un "pacient expert"


L'Hospital Sagrat Cor ha implantat un programa pioner perquè pacients amb trastorns mentals greus que han après a normalitzar la malaltia puguin ajudar altres pacients en etapes més inicials.

Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botonsEngegar/AturarSilenciarPujar el volumDisminuir el volumInstruccions per interactuar amb el player

L'Hospital Sagrat Cor de Martorell ha implantat un programa pioner per a malalts amb trastorn mental greu, com trastorn esquizofrènic, bipolar, obsessiu-compulsiu o depressiu. S'anomena "pacient expert", perquè pacients amb trastorns mentals greus que han après a normalitzar la malaltia ajuden altres malalts en etapes més inicials.

Xavier Reig, psicòleg clínic responsable del Programa Pacient Expert, explica quin paper fan:

"Es troben persones que han passat el mateix procés, però que aquest procés l'han pogut superar i s'han pogut recuperar. Això és un element que els ajuda molt més, primer, a donar-los esperança i, després, a aprendre unes noves maneres de manegar-se."

La figura del pacient expert no és nova; la va desenvolupar fa més de 20 anys la Universitat de Stanford, als Estats Units, però l'Hospital del Sagrat Cor l'ha adaptat a l'àmbit de la salut mental, un camp de gran complexitat.

El projecte va començar el 2015 amb un prova pilot a l'Hospital del Sagrat Cor i un any després es van anar constituint grups a Martorell, Sant Feliu de Llobregat i Vilafranca del Penedès. Amb tota aquesta experiència, els pacients han elaborat un esquema amb les diferents fases de la malaltia.Fases de la malaltia mental

Les persones amb trastorn mental greu passen per una fase de pèrdua i abandonament personal. Costa esforç i temps passar a la segona fase, la d'acceptació de la malaltia, que demana una important implicació personal. Després ve la recuperació, gràcies a la projecció de noves il·lusions, i, finalment, la normalització. En aquesta última etapa, és important assumir que hi pot haver una recaiguda i aprendre a conviure amb aquesta incertesa.

Aquest esquema de les fases per arribar a la recuperació és el que serveix de guia i es reparteix als assistents a les sessions de pacient expert. Així, poden identificar en quin moment es troben i avançar cap a la normalització. I ho fan de la mà d'un pacient que ho ha aconseguit.

font: ccma.cat

--
Puedes ver más artículos de noticias aquí
Si necesitas ayuda con un  Psicólogo estamos en Granollers y Barcelona
--
Jaume Guinot
Psicòleg col·legiat 17674

625 659 811  - Atenció 24h info@psicologiagranollers.com
Psicologia Granollers
Psicologia infantil- Psicologia adults - Teràpia de parella  Psicopedagogia - Logopèdia - Coaching - Sexologia - Psicologia Forense 

[Web] www.psicologiagranollers.com
[Blog] psicologiagranollers.blogspot.com
[Twitter] @psicogranollers
[Facebook] www.facebook.com/PsicoGranollers

Plaça Arts 10 - 08401 Granollers

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gracias por tu aportación

Deja de fumar YA!

Post más valorados en los ultimos 30 dias